Medlem av Det Danske Reisegarantifondet nr. 2829
Skriv til oss på: info@flamingotours.no
Ring til oss på tlf. 21955827
MENY

Reiseinfo til Kina

Fakta om Kina
  • Beijing
  • Mandarin
  • Kinesisk yuan (CNY)
  • 1,41 milliarder
  • -9°C - 32°C
  • Sommertid +6 timer, vintertid +7 timer
Hvis du planlegger en reise til Kina, anbefaler vi at du leser reiseinformasjonen nedenfor. Her finner du praktisk informasjon om visum, flybilletter og bagasje, samt mange gode råd om vaksinasjoner, tips og den beste tiden å reise på.
 
Hvis du vil vite hvordan du skal bo i Kina, kan du se bilder og lese mer om alle våre hoteller i Kina her.
 
Finn din neste reise til Kina her.

Vær og klima

Reisebetingelser

Alle reiser kjøpt hos Flamingotours.no er omfattet av pakkereiseloven. Les også våre reisebetingelser

Reisebetingelser

Flybilletter og reiserute

Etter at du har akseptert tilbudet, vil du få tilsendt dokumenter med informasjon om flyreisen, inkludert reiserute.
 
Det er svært viktig at navnet/navnene dine på flybillettene er 100 % identiske med navnet i passet ditt, da det ikke kan endres etter at bestillingen er fullført. Bokstavene Æ, Ø og Å vil automatisk bli endret til AE, OE og AA på flybillettene.
 
I noen tilfeller kan vi være nødt til å forkorte navn på billettene på grunn av tegnbegrensninger. Dette er i samsvar med flyselskapets regler og vil ikke påvirke reisen.
 
Vær oppmerksom på at det kan forekomme tekniske mellomlandinger underveis, som er inkludert i den totale reisetiden.
 
Ettersom flytidene i noen tilfeller kan endres, er det viktig at du sjekker de aktuelle flytidene for reisen din regelmessig, spesielt på avreisedagen. I bestillingsbekreftelsen finner du instruksjoner om hvordan du enkelt kan gjøre dette.
 
Vi anbefaler også at du alltid ankommer flyplassen i god tid før avreise.

Setereservasjon

Vi vil gjerne hjelpe til, men vi kan dessverre ikke reservere seter på flyet. Hvis du har spesielle ønsker om hvor du vil sitte på flyet, eller hvis dere reiser sammen og vil være sikre på å sitte sammen på flyet, anbefaler vi at du går inn på flyselskapets nettside og forhåndsbestiller seter på flyet selv.
 
På flyselskapets nettside finnes det en funksjon som heter noe sånt som «manage my booking», og det er her du kan bestille sete. Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for forhåndsbestilling av sete, så det er lurt å ha kredittkortet klart. Mange flyselskaper tilbyr også - mot en ekstra avgift - ekstra benplass eller oppgraderinger for bedre komfort.
 
Det varierer fra flyselskap til flyselskap hvor tidlig du kan forhåndsbestille flyseter. De fleste flyselskaper åpner først for denne muligheten mellom 72 og 24 timer før avreise. Det er derfor en god idé å prøve å reservere sete så snart som mulig etter at du har mottatt e-billetten din fra oss.
 
Hvis det ennå ikke er mulig å bestille, vil du få beskjed om dette og når muligheten til å forhåndsbestille seter blir tilgjengelig.

Mange flyselskaper har også en app til telefonen din der du blant annet kan velge seter på flyet og se eventuelle tidsendringer umiddelbart.

Mottak på flyplassen

Våre lokale guider venter på deg på flyplassen og vil være med deg under hele turen.
 
Et mer detaljert program med hentetider og billetter til eventuelle innenlandsfly eller -tog vil bli delt ut på destinationen.

Innsjekket bagasje og håndbagasje

Som hovedregel kan du alltid ta med deg 20 kg innsjekket bagasje og 5 kg håndbagasje på reisen. Du kan se nøyaktig hvor mye bagasje du har lov til å ta med på reiseplanen din.
 
Vær oppmerksom på at du ofte har lov til å ta med mindre bagasje på innenriksflyvninger enn på internasjonale flyvninger. Det er derfor viktig at du er spesielt oppmerksom på bagasjerestriksjonene på alle innenlandsflyvninger.
 
I de fleste tilfeller blir bagasjen din sjekket inn hele veien fra avreiseflyplassen til destinasjonen, slik at du ikke trenger å hente ut og sjekke inn bagasjen på nytt underveis. Ved enkelte mellomlandinger kan det imidlertid være nødvendig å hente og sjekke inn bagasjen på nytt.
 
Vi anbefaler å pakke for noen dager i tilfelle bagasjen blir forsinket. Husk å pakke pass, penger, visum, medisiner osv. i håndbagasjen. 
 
Når bagasjen blir forsinket, tar det alltid litt ekstra tid å komme frem sammenlignet med hva vi er vant til i Europa.

Transport

Når du lander på flyplassen og har hentet bagasjen din, blir du møtt av en engelsktalende guide og kjørt til hotellet. Flyplasstransporten er privat, så du kan fortsette til hotellet så snart du er klar.
 
Transfer til nye destinasjoner og utflukter
Etterfølgende transport mellom destinasjonene og på utfluktene foregår med bil eller minibuss. 
 
Innenriks flyreiser
På denne reisen foregår en del av reisen med innenlandsfly. Det betyr at det er noen begrensninger på hvor mange kilo du maksimalt kan ta med deg i bagasjen. På innenlandsflyvninger har du lov til å ta med 20 kg innsjekket bagasje og 5 kg håndbagasje. Det er viktig at du overholder disse reglene, selv om det kan stå noe annet på billettene til internasjonale ruter. Det er ikke mulig å ta med mer enn 20 kg bagasje på innenlandsflyvninger. 
Billetten til innenriksflyvningen får du utlevert ved ankomst. 
 
Returreise
Når det er på tide å reise hjem, blir du hentet på hotellet og kjørt til flyplassen med privat transport.
 

Måltider og drikke

Våre turer inkluderer måltidene som er beskrevet i programmet. Drikkevarer er alltid for egen regning.

Reiseforsikring

Vi anbefaler alle våre kunder å ha reiseforsikring og avbestillingsforsikring. Sørg for at du er riktig dekket med dine nåværende forsikringer for Kina. 
 
Vær oppmerksom på at en evt. avbestillingsforsikring skal bestilles FØR innbetaling av depositum.

Visum

Norske statsborgere kan reise til Kina uten visum for opphold på opptil 30 dager. Dette trådte i kraft 8. november 2024 og gjelder frem til 31. desember 2025. 
Innreisereglene kan endres på kort varsel. Sørg for å sjekke gjeldende pass- og visumregler i god tid før reisen. Det er ditt eget ansvar å overholde inn- og utreisebestemmelsene i de landene du besøker.
Du finner mer informasjon på regjeringen.no
 
Spesielt for reiser via Storbritannia
Fra 2. april 2025 må norske reisende søke om innreisetillatelse - også kjent som ETA (Electronic Travel Authorisation) - hvis du skal mellomlande i Storbritannia. 

Innreisetillatelsen koster 10 pund og er gyldig i to år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som kommer først).

Den enkleste måten å søke på er via UK ETA-appen. Alternativt kan du søke på nettet her. Husk å ha pass og kredittkort klart.

Vi anbefaler at du søker i god tid og minst én uke før avreise.

Vaksinasjoner

Vi anbefaler at du kontakter din egen lege angående vaksinasjoner til Kina. Husk å ta med dokumentasjon på at du er vaksinert, slik at du kan vise dette ved ankomst om nødvendig.

Les mer på www.fhi.no

Valuta

Kinas offisielle valuta er Renminbi (RMB), men den vanligste betegnelsen er Yuan (CNY). Valutakoden er CNY, og symbolet er ¥.
Digitale betalingsløsninger er utbredt i Kina, men kontanter kan fortsatt være nødvendig i mindre butikker, på markeder og i landlige områder.
 
Internasjonale kredittkort som Visa og Mastercard aksepteres på hoteller og i større butikker, men ikke overalt.
Det anbefales derfor å ta ut kontanter i minibanker i anerkjente banker for å unngå betalingsproblemer. Veksle bare penger i banker eller på offisielle vekslingskontorer, da uoffisielle steder kan ha dårlige kurser eller falske sedler.
Minibanker er tilgjengelige i de større byene, men ikke alle godtar internasjonale kort, så det anbefales å bruke større og mer kjente banker som Bank of China.
 

Tips for håndtering av valuta i Kina
1. Bruk av kontanter

  • Kina er i stor grad et digitalt betalingssamfunn, men kontanter kan fortsatt være nyttig i små butikker, på markeder og i landlige områder.
  • Ta ut kontanter i minibanker i anerkjente banker for å unngå falske sedler.

2.  Digitale betalinger

  • De fleste kinesere bruker WeChat Pay og Alipay. Som turist kan du koble et internasjonalt kredittkort til disse appene og betale via QR-koder.
  • Noen steder godtar også Apple Pay eller UnionPay.

3.    Kreditt- og debetkort

  • Internasjonale kort som Visa og Mastercard godtas i større byer og på hoteller, men mange butikker og restauranter krever kinesiske betalingsløsninger.
  • UnionPay er det mest aksepterte kortet i Kina.

4.    Veksling av valuta

  • Veksle penger i banker, vekslingskontorer eller på flyplassen - unngå uoffisielle vekslingssentre.
  • Det er lurt å ha en kvittering når du veksler penger, da det kan være nødvendig for å få pengene tilbake.

5 Planlegg på forhånd

  • Sørg for at du har noen Yuan-kontanter ved ankomst, spesielt hvis du skal ta taxi eller handle i små butikker.
  • Last ned WeChat Pay eller Alipay før du reiser, og lær deg hvordan du kobler kredittkortet ditt til appen.

Ved å følge disse tipsene kan du unngå betalingsproblemer og gjøre reisen til Kina mer problemfri!

 

 

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Kina er vanligvis 7 timer, med Kina foran. Når Norge har sommertid (mars-oktober), er forskjellen 6 timer. Kina bruker ikke sommertid, så tidsforskjellen endres avhengig av årstiden.

Språk

Det offisielle språket i Kina er mandarin, som snakkes av størstedelen av befolkningen. Det finnes også mange regionale språk og dialekter, for eksempel kantonesisk i Hongkong og Guangdong-provinsen.
 
Engelskkunnskapene varierer sterkt. I større byer som Beijing og Shanghai, samt på hoteller og turiststeder, kan du ofte finne noen som snakker engelsk, men i mindre byer og på landsbygda er det sjeldent. Det kan være en fordel å bruke en oversettelsesapp eller ha viktige setninger skrevet ned på kinesisk for å gjøre kommunikasjonen enklere.
 

Tips

Det er ikke vanlig å gi driks i Kina, ettersom god service ofte anses som en del av jobben. På restauranter, i drosjer og butikker forventes det ikke at man gir driks, og noen steder kan personalet til og med nekte å gi driks.
 
På hoteller kan det imidlertid være på sin plass å gi driks, spesielt til pikkoloer og rengjøringspersonale, og det er også mer akseptert å gi driks til guider og sjåfører på private turer. Hvis du vil gi tips, kan du runde opp beløpet eller gi kontanter direkte i hånden. Det viktigste er å være klar over situasjonen, ettersom skikkene varierer avhengig av sted og tjeneste.
 

Elektrisitet og opplading av bl.a. mobiltelefoner

Kina bruker 220 V med en frekvens på 50 Hz, noe som er kompatibelt med norske elektriske apparater. Det brukes imidlertid flere typer støpsler i Kina (A, I og G), så du trenger en reiseadapter for å være sikker på at du kan bruke de elektriske apparatene dine med norske støpsler.
Det er ikke noe problem å lade telefoner og andre enheter, ettersom de fleste moderne ladere er kompatible med 220 V. Hoteller i Kina har ofte stikkontakter med flere typer uttak, men det anbefales å ta med en adapter for sikkerhets skyld.
 
Internett i Kina
Internett er utbredt, og Wi-Fi er tilgjengelig på hoteller, kafeer og flyplasser, men mange vestlige nettsteder som Google, Facebook og YouTube er blokkert. For å få tilgang til disse kreves det et VPN, som bør installeres før du reiser. Mobilnettet er generelt stabilt. 
 

Medisin du tar med deg

Hvert land kan ha sine egne regler for medbringelse av medisiner. Du bør kontakte landets ambassade for å finne ut hvilke krav som gjelder. Vår erfaring er at følgende praksis vanligvis gjelder.
Få din egen lege til å skrive en attest på engelsk der det står:
  • Ditt navn, fødselsdato og passnummer
  • Hva du blir behandlet for
  • Hva du behandles med (navn og styrke på medisinen)
  • Hvilken mengde du får forskrevet (mengde per dag)
Husk å alltid reise med medisinene dine i originalemballasjen.

Den beste tiden å besøke Kina

Den beste tiden å besøke Kina som turist er våren (mars-mai) og høsten (september-november), når været er behagelig med milde temperaturer og mindre luftforurensning - ideelt for sightseeing.
Sommeren (juni-august) kan være svært varm og fuktig, spesielt i Sør-Kina, mens vinteren (desember-februar) kan være kald, spesielt i nord. Det er imidlertid færre turister i de store byene om vinteren, med unntak av kinesisk nyttår.
 
Kinesiske høytider
I januar/februar er det kinesisk nyttår, og da reiser mange kinesere, noe som fører til økt trengsel på offentlige transportmidler, hoteller og turistattraksjoner. Det samme gjelder Golden Week i oktober, en annen stor ferieperiode med ekstra mange reisende.
 

Sikkerhet og etikette

Når du reiser til Kina som turist, er det viktig å respektere lokale normer og tradisjoner.
Generelt sett er Kina et trygt land å reise i, men som alle andre steder bør du være oppmerksom på eiendelene dine, spesielt i større byer og på turiststeder.
 
Høflighet og respekt for autoriteter er høyt verdsatt i den kinesiske kulturen. Det er vanlig å hilse med et lite nikk eller håndtrykk, og å snakke rolig og respektfullt, spesielt til eldre og tjenestemenn. Unngå å heve stemmen eller vise sterke følelser i offentligheten, da dette kan oppfattes som upassende.
 
Det er også viktig å kle seg respektfullt når man besøker templer eller religiøse steder, og å spørre om tillatelse før man tar bilder av personer eller bygninger.
 
Ytringsfriheten er begrenset i Kina, og det anbefales å unngå politiske diskusjoner, spesielt om temaer som Taiwan, Tibet eller menneskerettigheter. I tillegg er mange vestlige nettsteder og apper, som Google, Facebook og Instagram, ikke tilgjengelige uten bruk av VPN.
 
Homoseksualitet er lovlig i Kina, men temaet anses som sensitivt. Offentlig visning av kjærlighet mellom personer av samme kjønn kan tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet, spesielt utenfor de større byene. Diskresjon anbefales derfor.
 
Kinas lovgivning er langt mer restriktiv enn EUs på flere områder. Straffene for kriminalitet - selv for mindre forseelser - kan være strenge og variere fra store bøter til lange fengselsstraffer. Narkotikarelaterte lovbrudd straffes spesielt strengt og kan i noen tilfeller medføre dødsstraff. Det er derfor avgjørende å kjenne til og respektere kinesisk lov under oppholdet, ettersom utenlandske statsborgere ikke er fritatt for ansvar.
 
Ved å vise høflighet, forsiktighet og respekt for landets regler og kultur kan du få en trygg og givende opplevelse som turist i Kina.
 
 

"Flamingotours framstår som en ryddig, seriøs og knallproff aktør i en jungel av aktører. Takk for god hjelp så langt!"

- Tom Wangerud

"Hadde en helt fantastisk tur i regi av Flamingo Tours. Utrolig profesjonelt og seriøst opplegg som gjorde denne turen til en drømmereise."

- Per Erik Mørch

"Synes dere er heldige som kan jobbe med dette produktet og gi mennesker denne opplevelse for livet. Kommer gjerne tilbake til dere for neste reise."

- Trine Eriksen

"Tusen takk til Flamingotours som lagde den perfekte ferie for oss! Opplevelser - innenfor kultur, historie og natur, fulgte som perler på en snor."

- Hege Boman Grundekjøn