Medlem av Det Danske Reisegarantifondet nr. 2829
Skriv til oss på: info@flamingotours.no
Ring til oss på tlf. 21955827
MENY
Victoria foss fra Zambia sett i nærheten

Reiseinfo til Zambia

Fakta om Zambia
 • Lusaka
 • Engelsk og bantu språk
 • Kwacha (ZMK)
 • 15,5 mio.
 • 9°C - 31°C
 • Sommertid 0 timer/vintertid +1 time
Vi anbefaler at du leser nedenstående reiseinfo til Zambia, der du finner en lang rekke informasjoner, som vi mener er gode å ha, når du planlegger en tur til Zambia.

Vær og klima

Reisebetingelser

Alle reiser kjøpt hos Flamingotours.no er omfattet av pakkereiseloven. Les også våre reisebetingelser.
 
Reisebetingelser

Flybilletter og reiseplan

Når du har akseptert tilbudet, sender vi deg dokumenter med informasjoner om flyreisen (e-ticket) sammen med reiseplan.
 
Det er veldig viktig at navnene på flybilletten stemmer 100 % overens med det navnet,  som står i passet, for det kan ikke endres, når først reservasjonen er gjennomført. Sjekk derfor at navnet er riktig og ta kontakt til oss dersom det ikke er tilfellet.
 
Av og til skjer det endringer i flytidene og derfor er det viktig at du hele tiden – og spesielt  på avreisedagen – sjekker de aktuelle flytidene for din reise. I din bookingbekreftelse finner du en veiledning i hvordan du gjør dette enklest.
 
Vi anbefaler dessuten at du alltid møter opp på flyplassen i god tid innen avreise.

Plassreservasjon på flyet

Selv om vi selvsagt veldig gjerne hadde gjort det, kan vi dessverre ikke alltid reservere plasser på flyet. Dersom du har spesielle ønsker til hvor du ønsker å sitte på flyet eller hvis dere er fler, som reiser sammen og vil være sikker på å sitte sammen på flyet, foreslår vi at du selv går inn på flyselskapet sin hjemmeside og forhåndsbestiller seter på flyet. På hjemmesiden er det en funksjon, som heter «manage my booking» eller lignende – og det er her du kan forhåndsbooke seter. Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for forhåndsreservasjon av seter, så det er en god idé å ha betalingskortet klart.
 
Mange flyselskaper tilbyr også – mot ekstra betaling – ekstra benplass eller oppgradering til mer komfort. Det varierer fra flyselskap til flyselskap hvor tidlig du kan forhåndsreservere plass på flyet. De fleste flyselskaper åpner først opp for denne muligheten mellom 72 og 24 timer før avgang. Derfor er det en god idé å forsøke å gjennomføre plassreservasjonen så fort som mulig når du mottar e-ticket fra oss. Hvis det da enda ikke er mulig å reservere, vil du få beskjed om dette sammen med informasjon om når det blir åpnet opp for denne muligheten på nettopp din flyreise.
 
Mange flyselskaper har også en app til telefonen, som du kan bruke til å forhåndsreservere plasser på flyet og se eventuelle tidsendringer med en gang.

Det beste tidspunktet å besøke Zambia / Victoria Falls

Været i Zambia er alltid veldig vanskelig å si noe om, så nedenstående guide skal bare sees som veiledende.
 
Som mange andre tropiske land er været i Zambia helt overordnet inndelt i regntid og tørketid. Regntiden ligger fra desember til april, der det er varmt og vått og har en høy luftfuktighet. Mai til august er den tørreste og kjøligste perioden, men temperaturene ligger allikevel på cirka det samme som hjemme i Norge. Det er en god idé å ta med en genser til å ta på om kvelden, hvis du vil sitte ute. I september til november er det varmt og tørt med kun enkelte regnbyger på slutten av sesongen.
 
Mengden av vann i Victoria Falls varierer naturligvis i forhold til regntid og tørketid og tidspunktet for når det er best å besøke vannfallene avhenger helt av hva du gjerne vil oppleve på turen.
 
I mars til mai er vannfallenes styrke på sitt høyeste og det er her du kan oppleve den enorme, fasinerende støvsky fra de buldrende vannfallene, som reiser seg flere hundre meter opp i luften og som kan sees på mange kilometers avstand. Dette er et helt spektakulært syn! Den voldsomme kraften, som vannet kommer med gjør det derimot vanskelig å se selve vannfallene. En paraply er helt overflødig i denne perioden, for du unngår ikke å bli søkkvåt fra innerst til ytterst, når du går langs vannfallene.
 
I januar og februar og igjen i juni til august er vannstyrken medium til høy, og da er de beste muligheter for å se de vakre vannfallene og mulighet for vannbaserte aktiviteter som white water rafting – og vannmengden er fortsatt stor nok til at det både bråker og sprøyter tilpass mye til at opplevelsen blir skikkelig imponerende.
 
Den laveste vannmengden finns i september til desember og dette gir ideelle muligheter for å komme helt tett på vannfallene og ta noen vakre bilder av de spektakulære omgivelser uten å bli sprøytet til, for støvskyen er minimal i denne perioden. I denne perioden er det også mulig å svømme i den ultimative infinity pool ”Devil’s Pool”, der du ligger i Zambezielven og kikker direkte ned i kløften. En spennende og helt unik opplevelse.
 
Zambia og Victoria Falls kan altså besøkes året rundt. Kontakt oss gjerne dersom du trenger litt inspirasjon eller råd i planleggingen av din reise og dine ønsker.

Mottakelse på flyplassen

Vår lokale samarbeidspartner står klar til å ta imot deg på flyplassen og kjøre deg til hotellet/lodgen.

Innsjekket bagasje og håndbagasje

Som regel må du alltid ha med 20 kg innsjekket bagasje og 5k g håndbagasje på reisen. På reiseplanen din kan du se nøyaktig hvor mye bagasje du må ta med deg.
 
Vær oppmerksom på at på innenlandsflyvninger har du ofte mindre bagasje enn på internasjonale flyvninger. Det er derfor viktig at du er spesielt oppmerksom på bagasjerestriksjonene på eventuelle innenlandsflyvninger.
 
Bagasjen din sjekkes alltid inn hele veien fra start til slutt. Du trenger derfor ikke å hente bagasjen og sjekke inn igjen ved eventuelle mellomlandinger.
 
Vi anbefaler å pakke håndbagasjen slik at du kan klare deg i noen dager i tilfelle kufferten blir forsinket underveis. Husk derfor å pakke pass, penger, visum, medisin, opplader og lignende i håndbagasjen.
 
Hvis bagasjen blir forsinket, tar det vanligvis litt ekstra tid før bagasjen ankommer sammenlignet med hva vi er vant til i Europa.

Måltider og drikkevarer

Våre reiser til Zambia inkluderer de måltider og drikkevarer, som er nevnt i dagsprogrammet.

Reise- og avbestillingsforsikring

Vi anbefaler alle våre kunder å ha både reiseforsikring og avbestillingsforsikring. Vær sikker på at du er dekket ordentlig inn for reiser til Afrika med dine eksisterende forsikringer.
 
Vi hjelper gjerne med forsikring, hvis dere mangler reise- eller avbestillingsforsikring. Vi samarbeider med Gouda, men du kan selvsagt også bruke eget forsikringsselskap. Les mer her: avbestillingsforsikring og reiseforsikring.
 
Vær oppmerksom på at en evt. avbestillingsforsikring skal bestilles innen betaling av depositum.

Visum/pass

Det er visumplikt for norske statsborgere og vi anbefaler at du søker om visum, når du ankommer til Zambia. Vi anbefaler at du søker om UNIVISUM, som gir deg mulighet for å besøke både Zimbabwe og Botswana, i tillegg til Zambia. Prisen for dette er 50 USD pr person, som skal betales ved visumskranken på flyplassen - deretter får du stempel og visum i passet. Husk å ta med 50 USD pr person i kontanter til betaling av visum.
 
Dersom du ikke er norsk statsborger anbefaler vi deg å undersøke hvilke regler, som gjelder for deg.
 
Vær oppmerksom på at passet ditt skal være gyldig i minimum seks måneder etter utreise fra Zambia og at det skal være plass til både inn- og utreisestempler i passet.
 
Vær også oppmerksom på at folk som reiser med barn kan bli bedt om å dokumentere foreldremyndighet eller verge-rett. Det kan derfor være en god idé å ta med en kopi av navne-/dåpsattest eller annen form for dokumentasjon.

Vaksinasjoner

Vi anbefaler å kontakte egen lege  angående vaksinasjoner til Zambia. Du kan også lese mer om vaksinasjoner her.
 
Vær særlig oppmerksom på krav om dokumentasjon for gulfeber-vaksinasjon, hvis du reiser mellom afrikanske land. Snakk derfor også med lege om dette.
 
Les mer på www.fhi.no

Håndbagasje

Vi anbefaler at du pakker følgende i håndbagasjen:
 • Pass
 • Flybilletter
 • Kredittkort & kontanter
 • Livsviktig medisin
 • Kamera
 • Solbriller
 • Mobiltelefon, opplader og annen elektronikk
 • Klær til et par dager i tilfelle kufferten blir forsinket
 • Eventuelt piller mot diarre
 • Håndsprit
 • Eventuelt våtservietter

Valuta i Zambia

I Zambia er den lokale valutaen Kwacha (ZMW), men de fleste steder er det mulig å betale med US Dollars. Vi anbefaler å ha med 20, 10, 5 og 1 dollar-sedler til betaling av f.eks. drikkevarer, tips og lignende på turen.
 
Ønsker du å betale med den lokale valutaen, anbefaler vi at du veksler fra US Dollars til Kwacha etter ankomst, f.eks. på flyplassen, for det er ikke lov å ta med mer enn 100 Kwacha inni eller ut av landet. Sørg for å ha små sedler, for de lokale kan oftest ikke gi deg penger tilbake, hvis du betaler med en stor seddel.
 
På de fleste hoteller, i større restauranter og i souvenirbutikker er det også mulig å betale med kredittkort (f.eks. VISA eller Mastercard). Men vær da oppmerksom på at det kan forekomme høye gebyrer ved betaling med kredittkort.
 
Sjekk valutaen

Tips

Akkurat som mange andre steder i verden, er også tips en naturlig del av lønnen til de ansatte i Zambia. Vi anbefaler å ha med små sedler, for de ansatte kan oftest ikke gi deg penger tilbake, dersom du betaler med store sedler.
 
Som guideline til tips anbefaler vi 1 USD pr kuffert, som portørene bærer for deg og ca. 10% på restauranter.
Det er selvsagt frivillig om du ønsker å gi tips eller ikke.

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Zambia er minimal og varierer etter vår sommer- og vintertid. Når vi har vintertid, er Zambia en time foran, og når vi har sommertid, er det slett ingen tidsforskjell

Språk

Det offisielle språket i Zambia er engelsk og det er derfor enkelt å klare seg i landet, der de fleste - spesielt i byene og i turistområdene – snakker engelsk.
 
Dessuten finns det fem offisielt anerkjente bantuspråk, der bemba er det største. Ca. 2 millioner snakker bemba.

Mygg

Sørg for å ha med myggspray på turen til å beskytte spesielt bein og hender mot mygg. De fleste overnattingssteder har også myggnett på rommet.

Elektrisitet og opplading av bl.a. mobiltelefoner

De fleste hoteller og lodges får elektrisitet fra egne generatorer, som oftest stenger om natten. Vi anbefaler derfor å ta med en lommelykt eller en mobiltelefon, som kan lyse.
 
Zambia har 220/240 volt, men ta gjerne med en adapter for en sikkerhets skyld.

Medbrakt medisin

Hvert land kan ha egne regler for innførsel av legemidler. Du bør kontakte landets ambassade for å finne ut hvilke krav som gjelder. Vår erfaring er at følgende praksis vanligvis gjelder.
 
Få legen din til å skrive en attest på engelsk med følgende opplysninger:
 • Ditt navn, fødselsdato og passnummer
 • Hva du blir behandlet for
 • Hva du blir behandlet med (navn og styrke på medisinen din)
 • Hvilken mengde du er foreskrevet (mengde per dag)

Husk alltid å reise med medisinen i originalemballasjen

"Flamingotours framstår som en ryddig, seriøs og knallproff aktør i en jungel av aktører. Takk for god hjelp så langt!"

- Tom Wangerud

"Hadde en helt fantastisk tur i regi av Flamingo Tours. Utrolig profesjonelt og seriøst opplegg som gjorde denne turen til en drømmereise."

- Per Erik Mørch

"Synes dere er heldige som kan jobbe med dette produktet og gi mennesker denne opplevelse for livet. Kommer gjerne tilbake til dere for neste reise."

- Trine Eriksen

"Tusen takk til Flamingotours som lagde den perfekte ferie for oss! Opplevelser - innenfor kultur, historie og natur, fulgte som perler på en snor."

- Hege Boman Grundekjøn