Medlem av Det Danske Reisegarantifondet nr. 2829
Skriv til oss på: info@flamingotours.no
Ring til oss på tlf. 21955827
MENY

Reiseinfo til Cuba

Fakta om Cuba
 • Havana
 • Spansk
 • Cubanske pesos (CUP)
 • 11,34 millioner
 • 15-33°C
 • Tidsforskjell: -6 timer
Planlegger du en reise til Cuba, anbefaler vi at du leser nedenstående reiseinfo. Her finner du blant annet informasjoner om visum, flybilletter og bagasje og en lang rekke gode råd angående vaksinasjoner, tips, beste reisetidspunkt og lokal etikette på Cuba.
 
Er du nysgjerrig etter hvordan du skal bo, hvis du reiser til Cuba, kan du se bilder og lese mer om våre hoteller og casas particulares på Cuba her.
 

Vær og klima

Reisebetingelser

Alle reiser kjøpt hos Flamingotours.no er omfattet av pakkereiseloven. Les også våre reisebetingelser.
 
Reisebetingelser

Flybilletter og reiseplan

Når du har akseptert tilbudet, sender vi deg dokumenter med informasjoner om flyreisen (e-ticket) sammen med reiseplan.
 
Det er veldig viktig at navnene på flybilletten stemmer 100 % overens med det navnet,  som står i passet, for det kan ikke endres, når først reservasjonen er gjennomført. Sjekk derfor at navnet er riktig og ta kontakt til oss dersom det ikke er tilfellet.
 
Av og til skjer det endringer i flytidene og derfor er det viktig at du hele tiden – og spesielt  på avreisedagen – sjekker de aktuelle flytidene for din reise. I din bookingbekreftelse finner du en veiledning i hvordan du gjør dette enklest.
 
Vi anbefaler dessuten at du alltid møter opp på flyplassen i god tid innen avreise.

Plassreservasjon på flyet

Selv om vi selvsagt veldig gjerne hadde gjort det, kan vi dessverre ikke alltid reservere plasser på flyet. Dersom du har spesielle ønsker til hvor du ønsker å sitte på flyet eller hvis dere er fler, som reiser sammen og vil være sikker på å sitte sammen på flyet, foreslår vi at du selv går inn på flyselskapet sin hjemmeside og forhåndsbestiller seter på flyet.
 
På hjemmesiden er det en funksjon, som heter «manage my booking» eller lignende – og det er her du kan forhåndsbooke seter. Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for forhåndsreservasjon av seter, så det er en god idé å ha betalingskortet klart. Mange flyselskaper tilbyr også – mot ekstra betaling – ekstra benplass eller oppgradering til mer komfort.
 
Det varierer fra flyselskap til flyselskap hvor tidlig du kan forhåndsreservere plass på flyet. De fleste flyselskaper åpner først opp for denne muligheten mellom 72 og 24 timer før avgang. Derfor er det en god idé å forsøke å gjennomføre plassreservasjonen så fort som mulig når du mottar e-ticket fra oss.
 
Hvis det da enda ikke er mulig å reservere, vil du få beskjed om dette sammen med informasjon om når det blir åpnet opp for denne muligheten på nettopp din flyreise.
Mange flyselskaper har også en app til telefonen, som du kan bruke til å forhåndsreservere plasser på flyet og se eventuelle tidsendringer med en gang.

Mottakelse på flyplassen

Vår lokale samarbeidspartner står klar til å ta imot deg på flyplassen og kjøre deg til hotellet eller videre til første stopp på turen.

Innsjekket bagasje og håndbagasje

Som regel må du alltid ha med 20 kg innsjekket bagasje og 5k g håndbagasje på reisen. På reiseplanen din kan du se nøyaktig hvor mye bagasje du må ta med deg.
 
Vær oppmerksom på at på innenlandsflyvninger har du ofte mindre bagasje enn på internasjonale flyvninger. Det er derfor viktig at du er spesielt oppmerksom på bagasjerestriksjonene på eventuelle innenlandsflyvninger.
 
Bagasjen din sjekkes alltid inn hele veien fra start til slutt. Du trenger derfor ikke å hente bagasjen og sjekke inn igjen ved eventuelle mellomlandinger.
 
Vi anbefaler å pakke håndbagasjen slik at du kan klare deg i noen dager i tilfelle kufferten blir forsinket underveis. Husk derfor å pakke pass, penger, visum, medisin, opplader og lignende i håndbagasjen.
 
Hvis bagasjen blir forsinket, tar det vanligvis litt ekstra tid før bagasjen ankommer sammenlignet med hva vi er vant til i Europa.

Reise- og avbestillingsforsikring

Vi anbefaler alle våre kunder å ha både reiseforsikring og avbestillingsforsikring. Vær sikker på at du er dekket ordentlig inn for reiser til Cuba med dine eksisterende forsikringer.
 
Vi hjelper gjerne med forsikring, hvis dere mangler reise- eller avbestillingsforsikring. Vi samarbeider med Gouda, men du kan selvsagt også bruke eget forsikringsselskap. Les mer her: avbestillingsforsikring og reiseforsikring.
 
Vær oppmerksom på at en evt. avbestillingsforsikring skal bestilles innen betaling av depositum.
 

Pass og visum

Der er visumplikt for norske statsborgere, som reiser til Cuba. Vi sender deg et papirvisum før avreise, som du må fylle ut hjemmefra og ta med deg på reisen.
 
Hvis du ikke har mottatt visumet ditt senest 1 måned før avreise, vennligst kontakt oss. Vær også oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisen.
 
Reglene for visum kan endres med kort varsel. Vi anbefaler derfor alltid at du undersøker de oppdaterte visumregler for Cuba hos Cubas ambassade i Oslo. Dette gjelder også dersom du ikke er norsk statsborger.
 

Innreise

Maksimalt 48 timer før du reiser til Cuba, må du fylle ut et online skjema på D’Viajeros.
 
Når du reiser til Cuba, bør du også være oppmerksom på at det er obligatorisk å ha en reiseforsikring som dekker deg i tilfelle sykdom. Vi anbefaler derfor at du tar med deg forsikringsbeviset ditt når du reiser. Alternativt kan forsikring kjøpes på flyplassen i Havanna.
 

Spesielle regler for reiser via Canada

Hvis du reiser via Canada, må du søke om innreisetillatelse til Canada - også kalt eTA (Electronic Travel Authorization). Vi anbefaler at du søker i god tid før avreise. eTA koster 7 CAD og er påkrevd for alle reisende uansett alder - selv om du bare er i transitt i Canada.
 
Du kan søke om eTA på nettet her. Husk å ha pass og kredittkort klar.
 
Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi av innreisetillatelsen for sikkerhets skyld.
 

Spesielt for barn

Hvis du reiser med mindre barn, skal du være oppmerksom på at det kan være nødvendig å fremvise dokumentasjon for foreldreskap eller vergemål - spesielt hvis barna ikke har samme etternavn som deg. Hvis du reiser alene med barnet ditt eller med barn som ikke er dine egne, må du også ta med fullmakt fra alle innehaver av foreldremyndighet.
 
Les mer om visum til Cuba her

Vaksinasjoner

Vi anbefaler at du tar kontakt til egen lege vedrørende vaksinasjoner til Cuba. Du kan også lese mer om vaksinasjoner her.
Husk på turen å ta med dokumentasjon på at du er vaksinert, så du kan fremvise dette ved ankomst, hvis det blir nødvendig.
 
Les mer på www.fhi.no

Måltider og drikkevarer

Våre reiser til Cuba inkluderer de måltider og drikkevarer, som er nevnt i dagsprogrammet.
 
Utvalget av matvarer kan i noen tilfeller være begrenset på Cuba – spesielt utenfor de store turistbyene og i casa particulares. Vi kan derfor ikke garantere at eventuelle diettpreferanser eller matallergier kan imøtekommes. I disse tilfellene anbefaler vi å ta med det mest nødvendige på turen selv.
 
Vi anbefaler også å ta med en lapp på spansk med informasjon om eventuelle allergier.

Været på Cuba

Cuba har et tropisk klima med deilig varme temperaturer året rundt. Frem for å snakke om sommer og vinter oppdeles året derfor i henholdsvis den tørre og den våte sesongen.
 
Du kan lese mer om været på Cuba under her, så du kan gjøre opp med deg selv når er det beste tidspunkt å besøke Cuba for nettopp deg. Vær oppmerksom på at nedenstående guide kun er veiledende.
 

Tørrsesong på Cuba

Tørrsesongen på Cuba løper fra november til april og byr på behagelige dagstemperaturer på omkring 22-25 grader.
 
Med lune temperaturer, vanntemperaturer på cirka 25 grader og en luftfuktighet, som er lavere og dermed mer behagelig enn i regntiden, er tørrsesongen også Cubas høysesong. Reiser du i denne perioden, må du derfor forvente å skulle dele denne vakre øya med mange andre turister.
 

Regntid på Cuba

Regntiden på Cuba løper fra mai til oktober og denne perioden byr vanligvis på mer ustabilt vær. Kraftige regnbyger kan forekomme, men oftest vil det være fort overstått og du vil igjen få mulighet for å nyte den varme, cubanske solen.
Temperaturerne ligger i gjennomsnitt på 26-28 grader om dagen og 20-22 grader om natten. Men ofte vil det føles varmere på grunn av den høye luftfuktigheten.
 
Drømmer du om å oppleve den frodige junglen eller foretrekker du å reise, når det ikke er helt så mange turister, da er regntiden det klart beste tidspunkt for deg.
 

Orkansesong på Cuba

I september og oktober kan været på Cuba være veldig blåsende med kraftige tordenbyger. Det er også i denne perioden at det er størst risiko for at en orkan legger veien forbi den caribiske øya. Perioden er derfor kjent som Cubas orkansesong.
Det er ikke hvert år øya rammes av orkaner, og du kan fortsatt være heldig med været selv om du reiser i orkansesongen.
 
Men hvis det er orkan, kan det påvirke reisen din. Det kan for eksempel være områder som det ikke er mulig å besøke, og det kan være noen dager der du må bli på hotellet. I tilfelle orkan vil vi selvfølgelig gjøre alt vi kan for å gjennomføre så mye av programmet som mulig.
 

Klimatabeller for Cuba

Her kan du se hvordan været tidligere har vært på Cuba.
 
Havana
Jan
Feb
Mar
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Des
Maks. temperatur
26
26
28
29
30
31
32
32
31
30
28
27
Min. temperatur
17
17
19
20
22
23
23
23
23
22
20
18
 
Trinidad
Jan
Feb
Mar
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Des
Maks. temperatur
29
29
30
31
32
32
33
33
33
32
30
29
Min. temperatur
19
19
20
21
22
23
23
23
23
23
21
20
 
Varadero
Jan
Feb
Mar
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Des
Maks. temperatur
26
27
29
30
31
32
32
32
32
30
28
27
Min. temperatur
15
15
17
18
20
22
22
22
22
21
18
16

Håndbagasje

Vi anbefaler at du pakker følgende i håndbagasjen:
 • Pass
 • Visum
 • Flybilletter
 • Kredittkort & kontanter
 • Livsviktig medisin
 • Kamera
 • Solbriller
 • Mobiltelefon, opplader og annen elektronikk
 • Klær til et par dager i tilfelle kufferten blir forsinket
 • Eventuelt piller mot diarre
 • Håndsprit
 • Eventuelt våtservietter

Valuta på Cuba

Valutaen på Cuba heter cubanske pesos (CUP). Det er ikke mulig å veksle til cubansk valuta hjemmefra, og de lokale foretrekker euro, som gir den beste vekslingskursen.
 
Sørg derfor for å ha med deg nok euro til å holde hele reisen. Vi anbefaler å ta med minst 50 euro per person per dag. Husk små sedler da lokalbefolkningen ofte vil gi deg penger tilbake i pesos selv om du betaler i euro.
 
Det er også viktig å ta med kredittkort, da de fleste hoteller og statseide restauranter og butikker ikke tar imot kontanter. Her kan du bare betale med kort.
 
Sjekk valuta

Tips

Akkurat som veldig mange andre steder i verden er tips en naturlig del av lønnen for de ansatte i turistbransjen på Cuba.
 
Tips er selvsagt alltid et personlig valg og helt frivillig, men vi anbefaler at du respekterer og følger den lokale etiketten for tips.
 
Som tommelfingerresel forventes det ca. 10-15 % på hoteller, restauranter og barer. Ved All Inclusive-opphold forventer personalet også å få tips, selv om du ikke betaler for mat og drikkevarer ved hvert måltid.
Det er også god stil å gi litt til guider, rengjøringspersonale, sjåfører og lignende.
 
Generelt kommer man langt med 1-2 EUR, men la beløpet avspeile den servicen du har fått. Lønningene på Cuba er generelt lave, så litt ekstra i lommen på de lokale kan gjøre stor glede.

Tidsforskjell

Cuba er seks timer etter i forhold til Norge.
 
Akkurat som i Norge skifter man på Cuba mellom sommer- og vintertid. Tidspunktet for skiftet er bare 1-3 uker forskutt i forhold til Norge og derfor kan du oppleve både fem og syv timers tidsforskjell. Men langt størstedelen av tiden vil tidsforskjellen være seks timer.

Språk

Det offisielle språket på Cuba er spansk. Men i turistområdene blir engelsk mer og mer utbredt og derfor kan du uten problem klare deg på engelsk.
 
Det er allikevel en god ide å lære et par spanske gloser, hvis du for eksempel ønsker å hilse på de lokale eller snakke med vertene dine hvis du bor på en casa particular.
 
Selv om vertene er vant til turister, er det mange som ikke snakker så godt engelsk. Men de er alltid veldig hyggelige, gjestfri og imøtekommende, tross for eventuelle språkbarrierer.
 
Hvis du ikke snakker spansk, kan det også være en fordel å laste ned en norsk-spansk ordbok på telefonen før du reiser, slik at du kan bruke den selv om du ikke har internett.

Elektrisitet og oppladning av bl.a. mobiltelefoner

På Cuba brukes ofte 110 V og amerikanske stik. Noen større hoteller bruker imidlertid 220 V, som vi kjenner fra Europa.
Vi anbefaler at du tar med en adapter, så du er sikker på at du kan lade opp mobiltelefoner, kameraer og lignende underveis.

Sikkerhet

Cuba er generelt et veldig sikkert land å reise i. Men akkurat som i andre land der det er fattigdom, er det en god idé å være diskret og unngå å gå rundt med verdisaker fremme. Unngå også å ta med verdifulle smykker og oppbevar eventuelle verdisaker i safeboxen på hotellet/casaen, når det er mulighet for det.
 
Vi anbefaler dessuten at du alltid har pass, penger og kredittkort tett på kroppen og at du er ekstra oppmerksom, når du skal betale eller ta ut penger. Hvis du er i tvil om hvordan du skal forholde deg, kan du spørre guiden eller på hotellet.

Transport på Cuba

På alle våre reiser til Cuba er transport med delt bil/minibuss eller privatbil inkludert. Les mer under den enkelte turen.
 
All transport er arrangert og sørget for på forhånd, så du trygt kan lene deg tilbake og bare nyte ferien.
 
Vær imidlertid oppmerksom på at biler og minibusser på Cuba generelt er eldre enn vi er vant til i Europa, og at sikkerhetsbelter ikke alltid er en selvfølge. Veinettet på Cuba er heller ikke av europeisk standard. Du vil derfor oppleve at noen veistrekninger kan være ujevne og at kjøreturene kan ta lenger tid enn du kan forvente hjemme.
 
Vi anbefaler å væpne deg med tålmodighet og ta de ulike forholdene som en del av opplevelsen når du reiser til Cuba. Med delt transport vil det ofte være flere stopp underveis.
 

Privat transport

Det er mulig – mot en tilleggsavgift – å oppgradere til privat transport for hele reisen. Prisen for privat transport er 1800 kr per person.

Utflukter på Cuba

Byturene i Havanna og Trinidad er private med egen guide.
 
Andre utflukter på Cuba, inkludert sykkelturen i Viñales, organiseres i små, internasjonale grupper med maksimalt 12 deltakere. Antall deltakere avhenger av hvor mange som har meldt seg på den aktuelle dagen. Hvilke ekstraturer vi tilbyr kan du se her.

Hoteller og casas particulares på Cuba

Cuba er uten tvil et fantastisk land å reise i og vi booker alltid gode casas particulares eller 3-, 4- og 5-stjernet hoteller.
 

Casas particulares

I casas particulares (”casas” i daglig tale) bor du hos en lokal, cubansk familie, der du har ditt eget rom og baderom – akkurat som på et hotell. Fellesområdene deler du vanligvis med familien og/eller øvrige gjester og det gir en fantastisk mulighet for å oppleve det ”ekte” Cuba.
 
Det finnes utrolig mange forskjellige casas og størrelsen varierer fra familier med et enkelt gjesterom til familier, som har 5-10 gjesterom og som driver sitt casa som et lite minihotell.
 
Standarden på rommene er ofte overraskende høy, med tanke på at du bor hos en lokal familie, og servicen er vanligvis helt i topp, for familien er avhengig av fornøyde gjester.
 

Hoteller på Cuba

Du vil formentlig oppleve at hotellstandarden på Cuba er annerledes enn det du har opplevd andre steder i verden og du vil oppleve at hoteller, på tross av stjerneangivelsen, kan virke litt nedslitte og ikke lever opp til det du vanligvis ville forvente.
 
Vi sørger selvsagt for å utvelge de beste hoteller i forhold til standarden, og selv om standarden kanskje er annerledes enn du er vant til, finnes det massevis av både sjarmerende og pene hoteller på Cuba.

Kontroll av dokumenter

Eierne av casa particulares er forpliktet til å registrere alle gjester. Derfor vil du bli bedt om å vise passet ditt ved ankomst til casaen.
 
Hvis du besøker Cayo Santa Maria på reisen din, vil du også bli bedt om å vise frem passet ditt og bevis på hotellbestillingen din rett før du kjører inn på øya.
 
Dette er vanlig prosedyre på Cuba. Sørg for å ha passet og bilagene klare når du reiser til et nytt sted.

Internett på Cuba

Flere casas og hoteller på Cuba tilbyr internett – noen mot betaling. Vær imidlertid oppmerksom på at internettforbindelsen på Cuba kan være svært ustabil.
 
Det er også mulig å kjøpe et lokalt SIM-kort fra Cubacel.

Gode råd

Cuba er på mange måter kontrastenes land og på en reise til Cuba vil du formentlig oppleve et land, som er veldig annerledes i forhold til andre land, som du tidligere har besøkt.
 
For å sikre deg den best mulige reisen, har vi derfor samlet en rekke gode råd, som kan forberede deg på ditt møte med Cuba.
 

Lokalbefolkningen

Generelt er cubanerne veldig åpne og tar imot turister med et smil. Selv om landet på mange måter er fattig og nedslitt, har de lokale en fantastisk smittende livsglede og lever livet i et avslappet tempo med domino, sigarer, salsa og musikk i gatene.
 
Vi anbefaler at du alltid viser respekt for det landet du besøker og er åpen og imøtekommende over for de lokale. Ofte kommer man langt med å smile, hilse og spørre pent, innen man for eksempel tar bilder. I kontakten med de lokale, som generelt er veldig imøtekommende og nysgjerrige på verden ”utenfor”, kan du også være heldig å få noen helt unike opplevelser og innblikk i deres hverdag, liv og kultur.
 

Hygiene

Hygienen i Cuba er ikke på samme nivå som i Skandinavia. Det kan derfor være en god idé å snakke med legen om evt. piller mot dårlig mage innen avreise. Vi anbefaler også at du tar med håndsprit og bruker dette jevnlig. Vannet fra kranen kan ikke drikkes på Cuba. Kjøp i stedet vann på flaske og husk å sjekke at forseglingen på flasken ikke har vært brutt. Vær også forsiktig med isbiter, for de er ofte laget av vann fra kranen.
 
De fleste hoteller og større restauranter har vestlige toaletter, men uten for byene og turistområdene kan du oppleve ståtoaletter. Standarden på offentlige toaletter er generelt lav og vi anbefaler å ta med toalettpapir eller lommetørklær og håndsprit, så du kan klare deg uten vann.
 

Andre gode råd

Naturbeskyttelse er veldig viktig for cubanerne. Unngå å kaste søppel (også selv om de lokale kanskje gjør det) og sørg for å følge guidens råd og anvisninger, når du er på tur. Kjøp ikke sigarer på gaten eller på hotellene, siden mange av disse er falske. Hvis du vil være sikker på å kjøpe en ekte havaneser, skal du gjøre det direkte på sigarfarmerne eller i Casa del Habano-butikken på Hotel Conde de Villanueva i Havana.
 
Vær generelt oppmerksom på at Cuba på mange måter er fattig og nedslitt. Standarden på veier, hoteller mm. er lavere enn i Skandinavia, så sett forventningene etter dette og husk å se bak fasaden. Der gjemmer det seg en fantastisk og livsglad kultur, fasinerende historie og massevis av minneverdige opplevelser.

Medbrakt medisin

Hvert land kan ha egne regler for innførsel av legemidler. Du bør kontakte landets ambassade for å finne ut hvilke krav som gjelder. Vår erfaring er at følgende praksis vanligvis gjelder.
 
Få legen din til å skrive en attest på engelsk med følgende opplysninger:
 • Ditt navn, fødselsdato og passnummer
 • Hva du blir behandlet for
 • Hva du blir behandlet med (navn og styrke på medisinen din)
 • Hvilken mengde du er foreskrevet (mengde per dag)

Husk alltid å reise med medisinen i originalemballasjen

"Flamingotours framstår som en ryddig, seriøs og knallproff aktør i en jungel av aktører. Takk for god hjelp så langt!"

- Tom Wangerud

"Hadde en helt fantastisk tur i regi av Flamingo Tours. Utrolig profesjonelt og seriøst opplegg som gjorde denne turen til en drømmereise."

- Per Erik Mørch

"Synes dere er heldige som kan jobbe med dette produktet og gi mennesker denne opplevelse for livet. Kommer gjerne tilbake til dere for neste reise."

- Trine Eriksen

"Tusen takk til Flamingotours som lagde den perfekte ferie for oss! Opplevelser - innenfor kultur, historie og natur, fulgte som perler på en snor."

- Hege Boman Grundekjøn