Medlem av Det Danske Reisegarantifondet nr. 2829
Skriv til oss på: info@flamingotours.no
Ring til oss på tlf. 21955827
MENY
Cape Town sett fra luften

Robben Island

Oppdag Robben Island: Fra den turbulente historien som fengselsøy til det unike dyrelivet og bevaringsarbeidet.

Robben Island

Robben Island, som ligger i Table Bay bare 12 kilometer fra Kapstadens livlige atmosfære, udgør et unikt kapitel i verdenshistorien. Denne relativt lille ø, med sin rige og komplekse historie, har tjent forskellige formål gennem århundreder, som alle afspejler dybere menneskelige og samfundsmæssige temaer. Øens navn, som betyder 'sæløen' på hollandsk, henviser til de oprindelige indbyggere - sælerne - men med tiden blev øen centrum for langt mere betydningsfulde og ofte mørkere menneskelige aktiviteter.

Robben Island er 3,3 kilometer lang og 1,9 kilometer bred og er mest kendt for sin berygtede fortid som fængsel. Historisk set blev øen brugt til at isolere politiske fanger under apartheidregimet, heriblandt Nelson Mandela, som tilbragte 18 af sine 27 år i fængsel her.

Historie

På slutten av 1600-tallet begynte øya å innta sin rolle som et sted for isolasjon. Det begynte med at den nederlandske kolonimakten brukte øya til å isolere politiske fanger fra koloniene i øst. Dette mønsteret fortsatte i århundrer, og Robben Island fungerte både som karantenestasjon, spedalskkoloni og ikke minst fengsel.

Det er imidlertid i nyere tid, særlig under apartheidregimet, at Robben Island har fått sin mest beryktede rolle. Øya ble omgjort til et høysikkerhetsfengsel der motstandere av apartheid, deriblant Nelson Mandela, satt innesperret under ekstremt strenge forhold. Dette gjør Robben Island til et mektig symbol på kampen mot undertrykkelse og menneskets evne til å stå imot og til slutt overvinne dyp urettferdighet.

I dag er Robben Island omgjort til museum og verdensarvsted, og fungerer som et levende monument som vitner om den menneskelige åndens motstandskraft. Øya tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år, som kommer for å minnes og reflektere over de viktige aspektene av sørafrikansk historie som øya representerer. Besøkende får lære om både de harde realitetene i fengselslivet under apartheid og de inspirerende historiene til fangene som senere ble ledende skikkelser i kampen for rettferdighet og nasjonal forsoning.

Dyreliv

Robben Island har været hjemsted for en stor selkoloni. Disse dyrene, som har gitt øya sitt navn, har lenge vært en del av øyas naturlige fauna, og selv om de ikke er like fremtredende i dag, er de fortsatt en del av øyas økologiske arv. I tillegg til selene er øya også kjent for sin koloni av brillepingviner, som har etablert seg på øya i nyere tid. Brillepingvinene er en av de få pingvinartene som finnes i varmere klima, og de tiltrekker seg mange besøkende og bidrar til øyas naturskjønnhet og biologiske mangfold.

På midten av 1900-tallet ble det gjort forsøk på å introdusere flere dyrearter på øya. Blant disse var antiloper og kjempeskilpadder, som ble brakt til øya av fengselspersonalet i et forsøk på å berike øyas biologiske mangfold. Antilopene, som hører hjemme på det afrikanske fastlandet, og skilpaddene, som kom fra Cape Town Zoo, ble en del av øyas mer kontrollerte økosystem. Det er imidlertid usikkert hvor vellykket denne introduksjonen har vært over tid, og i hvilken grad disse artene har klart å etablere bærekraftige bestander.

Robben Island Museum arbeider ikke bare for å bevare øyas natur- og kulturarv, men også for å fremme utdanning og bevissthet om øyas historiske betydning. Museet tilbyr undervisningsprogrammer, forskningsfasiliteter og offentlige utstillinger som formidler øyas historie og dens rolle i Sør-Afrikas kamp for frihet.

Været på Robben Island kan variere, men generelt har Cape Town og området rundt et mildt og temperert klima. Sommermånedene (november til februar) er varme og tørre, noe som gjør dem til en ideell tid for et besøk. Vintermånedene (juni til august) kan være kjølige og regnfulle, noe som kan påvirke fergeoverfarter og turer rundt på øya. Det er lurt å sjekke værmeldingen og bestille turer på forhånd, spesielt i høysesongen.

Robben Island er tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne. Det finnes tilgjengelige fasiliteter og kjøretøy for å sikre at alle besøkende kan oppleve øya fullt ut.

Robben Island er mest kjent for sin rolle under apartheidregimet, der den fungerte som fengsel for politiske fanger, deriblant Nelson Mandela. Øya symboliserer kampen for frihet og menneskerettigheter og er et viktig minnesmerke over den sørafrikanske nasjonens historie og arv.

I tillegg til å utforske det tidligere fengselskomplekset kan besøkende se Nelson Mandelas celle, lære om øyas historie gjennom guidede turer og observere det lokale dyrelivet, deriblant brillepingviner. Det er også muligheter for å besøke ulike historiske steder som spedalskkolonien og fortet.

En vanlig tur til Robben Island tar rundt 3,5 til 4 timer, inkludert fergeoverfarten, som tar rundt 30 minutter hver vei.

Trenger du hjelp til å finne den perfekte reisen?

Drømmer du om at forstå og opleve Robben Islands unikke historie og natur? Vores team af eksperter er klar til at guide dig gennem denne betagende rejse. Robben Island er ikke kun et vigtigt historisk sted, men også et levende naturreservat, der tilbyder en dyb indsigt i Sydafrikas komplekse fortid samt en chance for at se øens bevaringsprojekter i aktion.

 

Udfyld formularen nedenfor, så vil en af vores rejsekonsulenter kontakte dig for at planlægge din tur, diskutere dine interesser, og sikre, at din oplevelse på Robben Island bliver både informativ og uforglemmelig. Uanset om dit fokus er den politiske historie, det unikke dyreliv, eller øens bevaringsarbejde, står vi klar til at tilpasse turen efter dine ønsker.

 

Planlæg din rejse med os og oplev alt fra de historiske fængselsbygninger og Mandelas celle til naturskønne udsigter og sjældne dyrearter. Robben Island venter på dig – tag skridtet mod dit næste store eventyr og bliv en del af historien.

Heidi Witzell
  • Heidi Witzell
  • Reisekonsulent
  • Tlf: 21955827
  • Mail: info@flamingotours.no