Medlem av Det Danske Reisegarantifondet nr. 2829
Skriv til oss på: info@flamingotours.no
Ring til oss på tlf. 21955827
MENY
Buddha statue i minnet

Dambulla Cave Temple

Dambulla Cave Temple er et monument over Sri Lankas rike religiøse kunst og historie. Det er et sted der besøkende kan oppleve den dype åndeligheten og kunstneriske storheten som har blitt opprettholdt gjennom århundrene.

Dambulla Cave Temple

Dambulla Cave Temple, også kjent som Golden Temple of Dambulla, står på UNESCOs verdensarvliste og ligger sentralt på Sri Lanka. Dette historiske tempelkomplekset, som strekker seg over mer enn to årtusener, er det største og best bevarte grottetempelkomplekset på øya. Tempelkomplekset ligger majestetisk på en 160 meter høy klippe med imponerende utsikt over slettene rundt. Dambullas fem hovedgrotter med imponerende statuer og malerier tiltrekker seg pilegrimer og turister fra hele verden.

Dambulla Cave Temple har en historie som går tilbake til det 1. århundre f.Kr. da kong Valagamba søkte tilflukt i disse naturlige hulene. Gjennom århundrene har tempelet blitt utvidet og forskjønnet av ulike konger, særlig under Nissanka Malla på 1100-tallet og senere under kong Kirti Sri Rajasinha på 1700-tallet. Disse tilbyggene omfatter intrikate murverk og utsøkte fresker som dekker et samlet areal på 2100 kvadratmeter.

De fem hulene i tempelet

Tempelets fem huler har hver sin unike estetikk og funksjon:

  1. Den guddommelige kongens hule (Devaraja lena) - kjent for den imponerende, 14 meter lange, liggende Buddha-skulpturen og veggmalerier av Buddhas liv.
  2. De store kongenes hule (Maharaja lena) - Den største hulen inneholder en rikholdig samling av statuer, blant annet sittende Buddhaer, kong Valagamba, kong Nissanka Malla og guddommer som Saman og Vishnu.
  3. Great New Monastery (Maha Alut Viharaya) - utsmykket med malerier i Kandy-stil og over 50 buddhastatuer.
  4. Cave of Western Temple (Paccima Viharaya) - preget av vakre malerier og en samling Buddha-statuer.
  5. Cave of Second New Temple (Devana Alut Viharaya) - Den nyeste hulen, som også er rik på malerier og statuer av Buddha i ulike positurer.

Kultur og kunst

Inde i grottene åbenbares en rigdom af kunstneriske udtryk, blandt andet en stor samling af statuer og fresker. Malerierne følger grottens naturlige konturer og viser forskellige scener fra Buddhas liv samt kosmologiske billeder, der illustrerer buddhismens lære. Disse kunstværker er ikke blot religiøse symboler, men også vidnesbyrd om kunstnerisk dygtighed, som blev udviklet gennem århundreder.

Statuerne i Dambulla Cave Temple spænder fra enorme, majestætiske fremstillinger af Buddha i forskellige positurer til mindre figurer af buddhistiske helgener, konger og endda hinduistiske guder som Vishnu og Ganesha, hvilket viser den religiøse og kulturelle integration på øen. Den største statue er en imponerende 14 meter lang liggende Buddha, som symboliserer Buddhas vej til Nirvana.

Dambulla Cave Temple er åpent for besøkende hver dag fra kl. 7.00 til 19.00. Det anbefales imidlertid å besøke templet tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen for å unngå den sterke middagssolen, da klatringen opp til grottene kan være krevende i varmen.

Det er viktig å kle seg respektfullt når du besøker Dambulla Cave Temple, ettersom det er et hellig sted. Besøkende bør ha på seg klær som dekker skuldre og knær. Det anbefales også å bruke komfortabelt fottøy, da det er noen trapper og ujevnt underlag på veien opp til grottene. Husk å ta med sokker, for du må ta av deg skoene før du går inn i grottetemplene, og bakken kan være svært varm.

Dambulla Cave Temple ligger sentralt i Sri Lanka, omtrent 148 kilometer øst for Colombo og 72 kilometer nord for Kandy. Den enkleste måten å komme seg dit på er med bil eller buss fra en av disse byene. Hvis du reiser fra Colombo, kan reisen ta rundt fire timer, avhengig av trafikken.

Ja, det er en inngangsbillett for turister, som bidrar til vedlikehold og bevaring av tempelet. Denne pris er inkluderet i dit tilbud.

Trenger du hjelp til å finne den perfekte reisen?

Drømmer du om at udforske det fantastiske grottetempelet Dambulla, en sand perle i Sri Lankas kulturlandskab? Vores dedikerede rejsespecialister er klar til at hjælpe dig med at planlægge den ideelle rejse. Dambulla Cave Temple, med sine historiske grottetempler og unikke freskomalerier, byder på en fascinerende blanding af kulturel rigdom, historisk betydning og muligheden for en berigende fordybelse i buddhistisk kunst og historie.

 

Fyld formularen ud, så vil en af vores rejsespecialister kontakte dig for at diskutere dine forventninger, arrangere rejsen og sikre, at dit ophold i Dambulla Cave Temple bliver en uforglemmelig oplevelse. Uanset om du drømmer om en guidet tur gennem de historiske grotter, en dyb forståelse af stedets religiøse betydning, eller aftener med refleksion over de imponerende buddhastatuer og livlige vægmalerier, er vi her for at gøre din drøm til virkelighed.

 

Lad os sammen planlægge den perfekte rejse til Dambulla Cave Temple, hvor du kan opleve alt fra de majestætiske grottetempler til dybe kulturfortællinger og inspirerende ritualer. 

Heidi Witzell
  • Heidi Witzell
  • Reisekonsulent
  • Tlf: 21955827
  • Mail: info@flamingotours.no