Medlem av Det Danske Reisegarantifondet nr. 2829
Skriv til oss på: info@flamingotours.no
Ring til oss på tlf. 21955827
MENY

Temple of the Tooth

Utforsk Temple of the Tooth: Fra hellige ritualer til historiske mysterier
Oppdag alt fra de daglige tilbedelsesritualene der munkene hedrer Buddhas tannrelikvie til de dramatiske hendelsene som har formet templets historie. Lær mer om de arkitektoniske underverkene og kulturskattene som gjør Tannens tempel til en sentral del av Sri Lankas åndelige liv.

Temple of the Tooth

Temple of the Tooth, også kjent som Sri Dalada Maligawa, er et berømt buddhisttempel som ligger i byen Kandy på Sri Lanka. Det er et av de helligste stedene i den buddhistiske verdenen, siden det huser en av de viktigste relikviene: en tann av Gautama Buddha. Denne relikvien gir tempelet en enorm religiøs betydning og tiltrekker seg pilegrimer og turister fra hele verden.

Tempelet ligger i det tidligere kongelige palasskomplekset til kongedømmet Kandy, noe som understreker dets historiske og kulturelle betydning. Tempelet har blitt et symbol på srilankisk identitet og nasjonalisme og spilte en viktig rolle i lokalpolitikken i historisk tid, da man trodde at besittelse av tannrelikvien ga legitim makt over landet.

Tempelet er kjent for sin vakre arkitektur og inneholder mange elementer i tradisjonell kandisk stil. Det holdes daglige ritualer, og tre ganger om dagen finner det sted en spesiell seremoni kalt "Thevava", der munker utfører religiøse ritualer til ære for relikvien. I tillegg er tempelet sentrum for den årlige Esala Perahera-festivalen, en av de eldste og mest fargerike tradisjonelle festivalene på Sri Lanka, som involverer prosesjoner med dansere, sjonglører, musikere og elefanter, og hvor en kopi av tannrelikvien bæres gjennom byens gater.

Tempelets historie og arkitektur

Ifølge legenden ble Buddhas tannrelikvie gjemt og bevart av prinsesse Hemamali og hennes mann, prins Dantha, som smuglet den til Sri Lanka på ordre fra kong Guhasiva. Relikvien ble opprinnelig oppbevart i Meghagiri Vihara i Anuradhapura og har siden skiftet plass flere ganger som et symbol på makt og styre i landet.

På 1600-tallet, under kong Vimaladharmasuriya, ble det nåværende tempelet grunnlagt i Kandy. Det ble ombygd og utvidet i løpet av de neste århundrene, blant annet av kong Kirthi Sri Rajasinghe på 1700-tallet og det åttekantede Pattiripuwa-tårnet som ble bygget av kong Sri Wickrama Rajasinghe i 1803.

Tempelets arkitektur er et fremtredende eksempel på kandisk arkitektur, kjent for sin unike stil og detaljerte utsmykning med gull, sølv, bronse og elfenben. Det omkringliggende komplekset omfatter den kongelige palassbygningen nord for tempelet og er beskyttet av en vollgrav som løper langs Bogambara-sjøen.

Konflikt og gjenoppbygging

Temple of the Tooth i Kandy har en lang historie med både høytidelighet og konflikter. I årenes løp har tempelet overlevd flere alvorlige angrep som har truet dets struktur og sikkerhet. I 1989 ble tempelet angrepet av Janatha Vimukthi Peramuna (JVP), et politisk parti som ønsket å overta den hellige relikvien som en del av sin politiske kampanje. Også i 1998 ble tempelet rammet av en bombe fra Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), som skadet fronten på det kongelige palasset som er en del av tempelkomplekset.

Selv om disse angrepene var tragiske og ødeleggende, viste de også tempelets utrolige motstandsdyktighet og den sentrale rollen det spiller i Sri Lankas kultur og spiritualitet. Etter hvert angrep ble Temple of the Tooth fullstendig restaurert, noe som ikke bare gjenopprettet den tidligere prakten, men også styrket strukturen mot fremtidige trusler.

Det antas at den som besitter tannrelikvien har rett til å styre landet. Dette gjør Temple of the Tooth til et viktig symbol på politisk og åndelig makt på Sri Lanka og et sentralt pilegrimsmål for buddhister over hele verden.

Temple of the Tooth er sentrum for den årlige Esala Perahera-festivalen, en av de eldste og mest fargerike festivalene på Sri Lanka. Festivalen finner sted i juli eller august, og inkluderer blant annet elefantprosesjoner, tradisjonelle dansere og musikere.

Puja-seremonier holdes tre ganger om dagen: om morgenen, midt på dagen og om kvelden. Besøkende kan delta i disse seremoniene ved å være til stede i tempelet på disse tidspunktene. Det anbefales å komme tidlig for å sikre seg en god plass.

Temple of the Tooth, også kjent som Sri Dalada Maligawa, er et buddhisttempel i Kandy på Sri Lanka som huser en av de helligste buddhistiske relikviene: en tann av Gautama Buddha.

Ja, besøkende må være passende kledd for å vise respekt. Skuldre og ben må være tildekket, og det er obligatorisk å ta av seg skoene før man går inn i tempelet. Det anbefales også å unngå klær med sterke mønstre eller sterke farger som et tegn på respekt.

Sri Dalada-museet

For at supplere den åndelige oplevelse i Temple of the Tooth og give yderligere indsigt i templets historie, er Sri Dalada-museet etableret på tempelområdet. Museet indeholder en rig samling af dokumenter, fotografier og genstande, som beskriver tandrelikviets rejse og templets mange prøvelser gennem tiderne.

Udstillingerne omfatter alt lige fra historiske dokumenter, der beskriver de forskellige perioder og steder, hvor relikvien har været opbevaret, til fotografier fra bomber, der dokumenterer ødelæggelserne og de restaureringer, som fulgte efter.

Trenger du hjelp til å finne den perfekte reisen?

Drømmer du om at udforske det fantastiske Temple of the Tooth, et ekte kulturelt og åndelig senter i hjertet af Sri Lanka, Kandy? Vores eksperter er her for at hjælpe dig med planlægningen af dit besøg til dette hellige sted.

 

Temple of the Tooth, med sin rige historie og daglige rituelle seremonier, byder på en fascinerende blanding af åndelig fordybelse og kulturel oplevelse. Udfyld formularen, så vil en af vores kulturkonsulenter kontakte dig for at diskutere dine forventninger, organisere besøget og sikre, at du får en uforglemmelig oplevelse i Temple of the Tooth.

 

Uanset om du ønsker at deltage i de daglige puja-seremonier, udforske de historiske bygninger eller overvære de religiøse festivaler, er vi her for at gøre din rejse til Kandy ekstraordinær. Lad os planlægge dit besøg i Temple of the Tooth, hvor du kan opleve alt lige fra de hellige ritualer til de imponerende arkitektoniske strukturer. Temple of the Tooth venter på dig - tag det første skridt mod dit næste store eventyr sammen med os.

Heidi Witzell
  • Heidi Witzell
  • Reisekonsulent
  • Tlf: 21955827
  • Mail: info@flamingotours.no